Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipler Birliği’nce (TTB) düzenlenecek olan 1 Mayıs bölge mitingi, Batman’da yapılacak. Konuya ilişkin düzenlenen basın açıklamasında konuşan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) üyesi Saliha Aydeniz, mitinge katılım çağrısı yaptı.
DTK, 1 Mayıs İşçi Bayramı’na ilişkin basın açıklaması yaptı. DTK binası önünde yapılan açıklamaya, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Burada konuşan DTK üyesi Saliha Aydeniz, İttihat ve Terakki zihniyetinin Roboski, Şengal, Rojava, Agiri, Gezi ve Gever’de devam ettiğini belirterek, bu tekçi ve yok sayan zihniyete karşı tüm işçi ve emekçiler ile kadın, genç ve halkların kendi renkleri ile örgütlenerek, mücadelelerini yükseltmeleri gerektiğini ifade etti. 1 Mayıs’ın 126 yıldır bütün işçi ve emekçilerin mücadele ve dayanışma günü olarak kutlandığını kaydeden Aydeniz, "1 Mayıs’ın şanlı tarihinden bugünlere geldiğimizde işçi ve emekçinin sistem tarafından halen sömürüldüğüne, zor şartlar altında çalıştırıldığına ve yok sayıldığına tanık olmaktayız. Başlangıçta sömürüye karşı geliştirilen emek mücadelesinin bir günü olan 1 Mayıs artık sadece işçi ve emekçilerin değil, toplumun tüm ezilenlerinin, yok sayılanların, işsizlerin, emekçilerin, esnafların, kadınların ve gençlerin ortak bayramı ve direniş günü haline gelmiştir. Her ay onlarca işçinin iş inayetleri ile katledildiği, her gün kadın cinayetlerinin devam ettiği, doğa ve kentlerde talanın olanca hızıyla devam ettiği, ülke nüfusunun yarısının yoksullukla pençeleştiği bir dönemde 1 Mayıs’a giderken daha güçlü örgütlenme ve birlikte mücadele etmek gerekmektedir" dedi.
Üretimin mihenk taşı olan işçi ve emekçilerin taleplerinin çok açık ve net olduğuna işaret eden Aydeniz, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Barışın tüm ülkeye yayılarak, huzur ortamının bozulmaması, tüm halkların eşitlik temelinde bir arada yaşama koşullarının sağlanması, iş cinayetlerinin son bulması ve faillerinin adil yargılanması, insanca yaşanacak ücret ve sosyal hakların sağlanması, kölece çalışma koşullarına karşı insanca çalışma düzeni oluşturulması, grevli toplu sözleşme hakkı olması işçilerin net talepleridir. Bu talepler doğrultusunda demokrasi, özgürlük, barış ve eşitlik şiarı ile KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin ortak çağrıları ile 1 Mayıs Kürdistan’da Batman’da kutlanacaktır. DTK bileşenleri olarak bizler de onurlu ve direngen halkımız ile kurumlarımızın, işçi ve emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma gününü Nevruz coşkusu ile güçlü bir katılım ile kutlamaya davet ediyoruz."