Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği işbirliğinde "Kadın Çiftçi Eğitimi İşbirliği Protokolü" kapsamında Mersin’in Erdemli ilçesinde kadın çiftçilere yönelik eğitim çalışması başlatıldı.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü eğitim salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Çiftepala, verilecek olan eğitimin önemine dikkat çekti.
Kırsalda kalkınmanın temel eşiğini oluşturan kadının her konuda olduğu gibi eğitim alanında da ciddi yardıma ihtiyacı olduğu gözlendiğini ifade eden Çiftepala, “Kırsalda kadın çiftçi eğitimi erkek çiftçilere göre daha zordur. Çünkü evi dışında kadınların toplanıp herhangi bir aktivite yaptıkları kahvehane, köy odası gibi yerler mevcut değildir. 8u nedenle kadın çiftçi eğitimlerinin projelendirilerek belirli mekanlarda, uygun zamanlama ile yapılması gerekmektedir” dedi.
Gerçekleştirilen çalışmaların amaçlarına da değinen Çiftepala, “Eğitimlerin amacını kırsal alanda yaşayan ve çiftçilik ile uğraşan kadınları tarımsal konularda eğitmek. Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet, kişi hak ve özgürlükleri gibi konularda bilinçlendirmek. Sosyal Güvenlik konusunda farkındalık oluşturmak ve kurumlar arası işbirliğini geliştirmek şeklinde sıralayabiliriz. Gerçekleştirdiğimiz bu uygulama 2013 yılında pilot olarak seçilen Diyarbakır, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Sakarya İllerinde yapılmış ve 771 kadın çiftçiye ulaşılmıştır. 2014 yılı içinde ise ilimiz dahil olmak üzere 81 ilde yaygınlaştırılması planlanmıştır” diye konuştu.
Mersin’de programlanan eğitimlerle ilgili bilgi de veren Çiftepala, “Kadın Çiftçi Eğitimi İşbirliği Protokolü ile ilimizde 2014 yılında 2 adet eğitim programı planlanmış olup ilk eğitimimiz bu hafta boyunca, 64 kadın çiftçimizin katılımıyla gerçekleştirilecektir. Şubat Ayı içinde gerçekleştirilmesi planlanan ikinci eğitime ise yaklaşık 35 kadının katılımı düşünülmektedir. Eğitimler çerçevesinde, kadın çiftçilerimize ilimizin tarım potansiyeli çerçevesinde tarımsal ve ev ekonomisi alanındaki üretimden gelen sorun ve ihtiyaçları göz önünde bulundurarak çözüm önerileri sunulacaktır. Ayrıca protokol kapsamında belirlenerek planlaması yapılan; kooperatifçilik, süs bitkileri yetiştiriciliği, girişimcilik, liderlik, iklim değişikliği, tarımsal yayım ve danışmanlık, çocukla iletişim ve olumlu davranış geliştirme, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddet konularında eğitim verilecektir” şeklinde konuştu.
Kısa bir konuşma yapan Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek ise kandın çiftçilere öğütlerde bulunarak, “Öğrendiklerimizin burada kalmasını istemiyoruz. Sizden isteğimiz, edindiğiniz bilgi birikimini ve tecrübeyi bulunduğunuz yerlerdeki üretici diğer kadınlarımızla da paylaşmanız” diye konuştu.
5 gün sürecek olan eğitim programı açılışına Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Çiğdem Göllü, Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Mehri Bilgen, ilçe ziraat odası başkanları ile kadın çiftçiler katıldı.