Başkent’te kent içi toplu taşımacılık hizmetini sağlayan EGO Genel Müdürlüğü, vatandaşların temiz ve hijyenik bir ortamda seyahat etmeleri için otobüsleri her gün dip köşe temizliyor.
Doğalgazlı filosuyla çevre temizliğine verdiği katkıdan dolayı takdir toplayan EGO, otobüslerin içinde günlük hijyenik temizliklerini gerçekleştirirken, mevsim geçişlerinde ortaya çıkan nezle-grip gibi salgın hastalıkların da bulaşmasını önlemek amacıyla otobüsleri virüslere karşı sık sık dezenfekte ediyor.
EGO Genel Müdürü Necmettin Tahiroğlu, Başkentlilerin güvenli ve konforlu bir şekilde seyahat etmelerini sağlarken, otobüslerin temiz ve hijyenik olmasına da çok önem verdiklerini kaydetti.
EGO bünyesindeki toplu taşım araçlarından otobüslerin, seferlerini tamamlandıktan sonra her gece bir sonraki gün için temizlenerek hazır hale getirildiğini ifade eden Tahiroğlu, “Başkentlilerin daha sağlıklı bir ortamda seyahat etmelerini sağlamak için toplu taşım araçlarında her gün yapılan temizliklerinin dışında virüslere ve haşerelere karşı baştan aşağı dezenfekte de ediyoruz” dedi.
EGO Genel Müdürlüğü’nün hem çevreyi kirletmeyen doğalgazlı hem de insan sağlığını tehdit etmeyen hijyenik ve tertemiz otobüs filosuyla öncü olduğunu kaydeden Tahiroğlu, gerçekleştirilen temizlik ve dezenfekte çalışmaları ile de halk sağlığını koruduklarını vurguladı.
“HER GÜN 750 BİN YOLCU TAŞINIYOR”
EGO bünyesinde bulunan 1878 otobüsten, her gün 1225’inin sefere çıkarak, ortalama 750 bin kişinin ulaşımının sağlandığını dile getiren Genel Müdür Tahiroğlu, “Seferlerini tamamlayan otobüsler her gün 5 bölgede bulunan temizlik ekipleri tarafından 21.30 ile 06.00 saatleri arasında iç ve dış temizlikleri ayrıntılı şekilde yapılıyor. Yeniden temiz ve hijyenik hale getirilen otobüsler sabah vatandaşların hizmetine sunuluyor” dedi.
“SÜPÜRÜLÜYOR, SİLİNİYOR, DEZENFEKTE EDİLİYOR”
Otobüslerin günlük temizlikleri hakkında bilgi veren EGO Genel Müdürü Tahiroğlu, günlük seferlerini tamamlayan EGO Otobüslerinin Dikmen, Macunköy, Mamak NATO Yolu, Akköprü ve Sincan’da bulunan Bölge Müdürlükleri’ne getirilerek, burada her gün rutin temizlik işleminden geçirildiğini söyledi. Otobüslerin, öncelikle vakumlu süpürgelerle atılmış veya dökülmüş pisliklerden arındırıldığını anlatan Tahiroğlu, “Daha sonra araç sayısına göre bölgelerde hazır bekleyen temizlik ekipleri tarafından otobüs iç mekanındaki; yolcu koltukları, koltukların arka-alt kısımları, düğmeler, direksiyonu, cam kenar ve lastikleri, şoför paravanı, yolcu tutamakları temizlenerek dezenfekte edilir. Her gün otobüslerin camları da tek tek silinir” dedi.
İç temizliği yapılan araçların daha sonra dış temizlikleri için EGO atölyelerinde yapılan otomatik fırçalama sistemine girerek, bir sonraki gün için pırıl pırıl hale getirildiğine dikkat çeken Tahiroğlu, “Ayrıca yağışlı günlerde oluşan aşırı çamur ve kirlilik de nöbetçi temizlik ekiplerince kısa süreli bir müdahalede bulunularak otobüslerimizin temiz bir şekilde sefere çıkması sağlanıyor” diye konuştu.
“NEZLE VE GRİBE KARŞI DEZENFEKTE”
Belediye otobüslerinin her gün gerçekleştirilen rutin temizlik işlemleri dışında olası virüslere karşı da dezenfekte edildiğini ifade eden genel Müdür Tahiroğlu, “Özellikle geçiş mevsimlerinde daha sık ortaya çıkan, kapalı mekanlar ile toplu taşıma araçlarında hastalıklı vatandaşlar tarafından bulaştırılan nezle ve grip hastalıklarına karşı da ekstra önlem alıyoruz. Örneğin otobüsler belirli aralıklarla ameliyathanelerde kullanılan temizlik malzemeleri gibi ilaçlarla dezenfekte ediliyor. Böylece toplu taşım araçları, hasta insanların hapşırması ve dokunması sonucunda bulaşan ve kapalı mekanlarda hızla üreyen virüslerden arındırılmış oluyor” dedi.
“HAŞERELERE KARŞI TEMİZLİK YAPILIYOR”
Toplu taşım araçlarında vatandaşların daha temiz ortamda seyahat etmeleri için rutin gerçekleştirilen temizliklerin dışında haşerelere, bakteri ve böceklere karşı da temizliklerinin gerçekleştirildiğini vurgulayan Tahiroğlu, “Büyükşehir Belediyesi BELPLAS ekipleri tarafından belirli aralıklarla, otobüslerin koltuk altları, şoför mahalli, kapı-köşe ve içleri, körük bölümleri, havalandırma kapakları, köşe ve tabanları insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde ilaçlanıyor” diye konuştu.
"KİŞİSEL TEDBİR DE ÖNEMLİ"
EGO tarafından otobüslerin titizlikle gerçekleştirilen temizlik çalışmalarının dışında vatandaşlar tarafından da bazı önlemler alınabileceği uyarısında bulunan Genel Müdür Tahiroğlu, şunları söyledi:
“Toplu taşım araçlarını her gün 750 ile 800 bin arasında Başkentli kullanıyor. Otobüsleri temiz tutmak bizim ne kadar görevimizse vatandaşların da hem kendi hem de başkalarının sağlığını tehlikeye atmamak ve hijyenik bir ortamda seyahat etmek açısından o kadar önemli. Özellikle nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi bulaşıcı hastalığı olanlar maske ve eldiven kullansınlar, araçlara çöp atmasınlar.”