Esenler Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla düzenlediği Uluslararası Barış Ekmeği Festivali’nde dünya çocuklarını bir araya getirdi. Programa katılan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Biliyoruz ki bu coğrafyanın da dünyanın da geleceği daha fazla savaş değil, daha fazla barıştır” dedi.
Esenler Belediyesi tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılı etkinlikleri kapsamında Dr. Kadir Topbaş Kültür Merkezi’nde düzenlenen 6’ıncı Uluslararası Barış Ekmeği Festivali’ne katılmak için dünyanın dört biryanından Türkiye’ye gelen çocuklar, kendi ülkelerinden getirdikleri un ve su ile ekmek yaptılar. Dünyaya barış mesajlarının verildiği programa Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ordu Milletvekili Adayı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Esenler Belediye Başkanı ve dünyanın farklı coğrafyalarından gelen çok sayıda çocuk katıldı.
“GELEN UNLARI MAYASI VE SUYUYLA BERABER TUZUYLA KARDIK VE EKMEĞE DÖNÜŞTÜRDÜK”
Programın açılışında konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dünyada çocuklara armağan edilen ve çocuklar için kutlanan tek bayram. Arzu ediyorduk ki bizim çocuklarımız dünyanın her bir tarafında ne olduysa, ne yaşandıysa Esenler’in çocukları dünyanda yaşananları bilsin ve öğrensin. Bir taraftan kendisine armağan edilen bayramın sevincini yaşarken diğer taraftan da hayatın ilk başlangıcı olan basamakları çıkmadan önce dünya merdivenlerini tanısın istedik. Onlar kendi ülkelerinin unlarını getirdiler biz de bu toprakların çocukları olarak o gelen unları mayası ve suyuyla beraber tuzuyla kardık ve ekmeğe dönüştürdük” ifadelerine yer verdi.
“BU COĞRAFYANIN DA DÜNYANIN DA GELECEĞİ DAHA FAZLA SAVAŞ DEĞİL DAHA FAZLA BARIŞTIR”
Başbakan Yardımcısı ve Ordu AK Parti Milletvekili adayı Numan Kurtulmuş, “Birileri yeni savaşların türkülerini yazarken, birileri özellikle Osmanlı Devleti’ni bir asır önce parçaladıkları yetmediği gibi, onun torunları olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ve milletine de gerçekten yeni bir bedel ödetmek için bir asır önce yapılmış olan acıları tekrar gündeme getirerek Türkiye’ye dayak atmak istiyorlar. Biz ise diyoruz ki bakın burada biz de barış törenleri düzenliyoruz. Çünkü biliyoruz ki bu coğrafyanın da dünyanın da geleceği daha fazla savaş değil daha fazla barıştır, daha fazla dağılma değil daha fazla bütünleşmedir. Bugün unlarını farklı ülkelerden Lübnan’dan Libya’ya kadar, Suriye’den Filistin’e Romanya’ya Yunanistan’ a kadar bütün geniş coğrafyamızdan gelen çocuklarımız belki bir avuç un getirdiler. Sadece bir avuç un getirmediler yürek dolusu sevgi getirdiler zihin dolusu barış ideali getirdiler ve yeryüzünün tekrar barış içerisinde yaşanabileceğini ortaya koymak için buraya geldiler” ifadelerini kullandı.
“BİRİLERİ 24 NİSAN’I ACILARIN HATIRLANDIĞI BİR YIL DÖNÜMÜ HALİNE GETİRMEYE ÇALIŞIYOR”
Son günlerde 1915 olaylarına ilişkin yaşanan gelişmelere de değinen Numan Kurtulmuş, “Dünyanın başka yerlerinde 1915 olayları bahane edilerek Birinci Dünya Savaşı’nın savaşta ortaya konan kirli olayları bir kere daha temcit pilavı gibi ortaya koyarak birileri 24 Nisan’ı barışın yıl dönümü değil savaşın ve acıların hatırlandığı bir yıl dönümü haline getirmeye çalışıyor. Dünyanın başka yerlerinde böyle toplantılar olabilir ama biz 23 Nisan’da ve 24 Nisan’da yani burada Cumhurbaşkanımızın himayesinde dünya liderlerinin katılımıyla barış zirvesini yapacağız ve inşallah 24 Nisan’da Çanakkale’de dünyanın liderleriyle birlikte barışın türkülerini hep beraber söyleyeceğiz” dedi.
BARIŞ EKMEĞİNİ BAŞBAKAN YARDIMCISI NUMAN KURTULMUŞ PİŞİRDİ
Konuşmalarının ardından dünyanın farklı ülkelerinden gelen çocuklar kendi ülkelerinden getirdikleri unları birbirine karıştırarak oluşturdukları hamurla ekmek yaptı. İlk unu Başbakan yardımcısı Numan Kurtulmuş hamur kazanına döktü. Daha sonra sırasıyla her çocuk kendi ülkelerinin ununu birbirine karıştırdı. Hamur halindeki ekmek fırında pişirilmesinin ardından kürekle ekmeği fırından çıkaran Numan Kurtulmuş, kendilerini çekmek isteyen basın mensuplarına da kendi elleriyle ekmek ikram etti. Daha sonra hazırlanan ekmekler dünya ülkeleri liderlerine gönderilmek üzere kutulara yerleştirildi.