AK Parti Kars Milletvekili adayı Mehmet Uçum, çözüm sürecinin geldiği son noktayı anlattı.
AK Parti Milletvekili adayı Mehmet Uçum, bu saatten sonra Türkiye’de hiç kimsenin demokratik siyaset dışındaki bir yöntemi meşru olarak halka dayatamayacağını belirtti. Uçum, yeni hak ve özgürlükler üzerinden tamamlanacak olan çözüm sürecinin artık sadece bir bölgeye ait, sadece bir kimliğe ait bir süreç olmaktan çıktığını söyledi. Uçum, “Çözüm süreci, çeşitli aşamaları olan bir süreçtir. O aşamaların birincisi kalıcı çatışmasızlık ortamını sağlamaktır. Kalıcı çatışmasızlık ortamı bakımından biz üzerimize düşeni fazlasıyla yaptık. 2 yıldır Allah’tan hiçbir ocağa ateş düşmüyor. Yani sapma şeklinde bazı terör tehdit olayları oldu ama sistematik bir biçimde biz şiddet ortamından çıktık” dedi.
Avukat Mehmet Uçum, “Bu geri çekilmelerle ilgili muhatap özdenin verdiği sözler yerine getirilmiyor. Burada aksamalar var, aksaklıklar var. Kalıcı çatışmasızlık konusunda gelinen noktanın geri dönülmez olduğunu düşünüyoruz biz. Bu saatten sonra Türkiye’de hiç kimse demokratik siyaset dışındaki bir yöntemi meşru olarak bu halka dayatamaz. Bu halkı inandıramaz. Bu iş bitmiştir. Bundan sonra çözüm sürecinin diğer aşamaları var. Kalıcı çatışmasızlıktan sonra diğer aşamaları hak ve özgürlükler üzerinden sistemi kurmaktır. İşte biz bu noktada yeni anayasayı bunun için de gerekli görüyoruz. Aksi takdirde çözüm süreci çatışmasızlık süreci gibi algılanabilir. Ve anlamından koparılabilir” diye konuştu.
“ÇÖZÜM SÜRECİ ZATEN BAŞLANGICINDA DA BÜTÜN TÜRKİYE’YE AİT BİR SÜREÇTİ, ŞİMDİ DE ÖYLEDİR”
AK Parti Milletvekili adayı Mehmet Uçum, şunları söyledi:
“Şimdi yeni hak ve özgürlükler üzerinden tamamlanacak bu süreçten çözüm süreci artık sadece bir bölgeye ait, sadece bir kimliğe ait bir süreç olmaktan çıkmıştır. Çözüm süreci zaten başlangıcında da bütün Türkiye’ye ait bir süreçti. Bütün kimliklere ait bir süreçti. Şimdi de öyledir. Bizim Türkiye sözleşmesinde çözüm sürecimize ilişkin bir yaklaşımımız vardır. Aynı zamanda 370 sayfalık seçim bildirgemizde de bu konuya yer verilmiştir. Aynı zamanda hükümet programında da bu konuya yer verilecektir. Çözüm sürecine ilişkin bizim bir kanunumuz var. Bu kanun toplumsal uzlaşma, toplumsal bütünleşme kanunu. Bütün devleti çözüm süreci konusunda görevlendirmiştir, yetkilendirmiştir. Bizim resmi bir çözüm süreci kurulumuz var. Başbakanın başkanlığında dolayısıyla çözüm süreci artık kamunun, kamu otoritesinin asli sorumluluğu olan bir süreçtir. Ve yeni anayasa ile birlikte tamamına erdireceğimiz, tamamlayacağımız bir süreçtir.”
Uçum, 5 Mayıs 2015 tarihinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Kars’a geleceğini belirterek, Başbakan Davutoğlu’nun Cumhuriyet Meydanı’nda yapacağı mitinge bütün Karslıları davet etti.