Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Meclis Genel Kurul gündeminde sırada bekleyen İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı’nın bir an evvel kanunlaşmasını beklediklerini belirtti.
Yasalaşmasını bekledikleri Tasarıda, nitelikli iş gücü istihdamıyla iş sağlığı ve güvenliği ortamının geliştirilmesi, iş kazalarının azaltılması ve verimliliğin artırılmasının hedefleyen düzenlemelerin olduğunu kaydeden TESK Genel Başkanı Palandöken, “Buna göre, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, standardı yayımlanan ve tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğin yayım tarihinden itibaren 12 ay sonra tasarıdaki esaslara göre mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacak. Mesleki Eğitim Kanunu’na göre ustalık belgesi alanlarla Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmayacak. Belge alacak olanlara da bir yük gelmeyecek. Mesleki yeterlilik belgelerinin sınav ve belgelendirme masraflarını devlet fondan karşılayacak. Bu alandaki denetimleri iş müfettişleri gerçekleştirecek ve hükümlere aykırı davranan işverenlere her bir çalışan için idari para cezası verilecek” ifadesini kullandı.
“BORÇLARINI YAPILANDIRAMAYAN BAĞKURLUYA SAĞLIK HİZMETİ’
Meclis gündeminde bekleyen tasarı yasalaştığında prim borçlarını yapılandıramayan 1 milyon 305 bin Bağ-Kur’lunun derhal sağlık hizmetinden yararlanacak olmasının esnaf ve sanatkâr açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Palandöken, şunları kaydetti:
“Yasa gereği sağlık hizmetinden yararlanamayacak olan 1 milyon 305 bin Bağ-Kur’luyu ve ailesini zor durumda bırakacak. Tasarı Meclis’te yasalaştığında 12 aydan fazla borcu olan Bağ-Kur’lunun primleri dondurulacak. Böylece derhal sağlık yardımlarından yararlanması sağlanacak. İki aylık prim borçları olunca sağlık hizmetlerinden yararlanamayan Bağ-Kurluya sağlık hizmeti verilerek çok önemli bir eksiklik giderilecek. Eğer vatandaşlarımız tekrar primlerimi ödemek istiyorum dendiğinde, kaldıkları yerden bu süreyi ihya edebilecek. Bu nedenle tasarının bir an önce yasalaşmasını bekliyoruz. Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun kapasitesini güçlendirecek, tehlikeli işlerde mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirerek iş kazalarının ve can kayıplarının önüne geçecek yasa tasarısının Meclis kapanmadan kanunlaşmasını bekliyoruz.”