Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, kentte 5 yıl içerisinde yapılması gereken çalışmaları anlattı.
Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, kentin birçok sorunu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kentte yapılacak çalışmalar, kentin sorunları, kadın, gençlik projeleri, Van Gölü’nün temizlenmesi, belediyelerle ilişkiler ve birçok konuda açıklamalarda bulanan Çoban, 5 yıl sonra görmek istediği Van’ı da tarif etti.
"BÜYÜKŞEHİR YAPILANMASININ EN HIZLI OLDUĞU İLLERİN BAŞINDA VAN VAR"
Büyükşehir Belediyesi’nin yeniden yapılandırılması ile ilgili konuşan Çoban, "30 Mart itibari ile büyükşehir olmadık. Öyle kentlerimiz var ki 5 yıldır 10 yıldır büyükşehir olmuşlar ancak hala model bakımından baktığımızda, yerleşim şekillerine baktığımızda Van kadar hızlı davranmadıklarını düşünüyorum" dedi.
Çoban, yapılanma ile ilgili gecikmelerin yaşandığını ancak diğer büyükşehirlerle yaptıkları kıyaslamaya göre Van Büyükşehir Belediyesi’nin çok önemli mesafe kaydettiğini söyledi. Bir yıl içerisinde neredeyse tüm ilçelere şantiye kurduklarını ve araç-gereç sayısını ikiye çıkardıklarını aktaran Çoban, olanakların kısıtlı olmasına rağmen önemli bir merhale kaydettiklerini ifade etti.
"ÇALIŞMALARIMIZ ARTARAK DEVAM EDİYOR"
Projelerin ilk yıl hayata geçememesi ile ilgili konuşan Çoban, "Projelerin uygulamaya geçmesi yaz aylarına bağdaştırmamak gerekir. Çünkü ne zaman ne yapılacağı belli olmuyor. Sayın Bekir Kaya’nın döneminde dökülen asfalt ilk olduğu için halkın zihninde büyük bir çalışma gibi yerleşti. Oysa bu dönemde döktüğümüz asfalt geçen 5 yıla denk bir asfalttı. Alt yapı çalışmalarına başladık. Park çalışmalarımız devam ediyor. Yeni park çalışmalarına başladık. Yaptığımız bütün çalışmalar rutinin üstüne çıkmış durumda. Belki 5 yılda yapmamız gereken çalışmaların bütün planlamasını bir yıl içerisinde yapılmasını bekledik. Halkımız bir yıl içerisinde bunun karşılığını bekledi. Kent merkezinizde belediyenize ait hiçbir arsanız, yeşil alanınız yoksa orada park yapma şansınız yoktur. Vatandaşlar eskiden nasıl davranıyorsa bu yılda öyle davranmaya devam etti. Vatandaşlar Cumhuriyet Caddesi’ne arabasını park etmekten vazgeçmedi. Dolayısıyla bu sadece belediyenin büyükşehir olmasıyla alakalı olmayıp, kültürel bir durumdur. Hizmet sektöründe aksayan bir durum yok hatta artan bir çalışma söz konusu" diye konuştu.
"BÜTÇEMİZ SIKINTILI AMA BÜTÇEMİZE GÖRE ÇALIŞMALARIMIZI PLANLADIK"
Kent için çok önemli ve büyük projeler hayata geçireceklerini söyleyen Çoban, büyük projeleri 4 yıla sığdırdıklarını, bu projelerin birkaç yıl sonra kentte görünür bir hal alacağını belirtti. Bu süre zarfında kentin hemen hemen bütün bileşenleriyle bir araya gelerek, yapılması gerekenleri planladıklarını aktaran Çoban, "Mart ayına yakın bir yıllık çalışmamızı kamuoyuyla paylaşacağız. Bundan sonraki yıllar içinde belli olan bütçemizle halkımız için neler yapacağımız konusunda ki planlamamızı uygulamaya dökmeye başlayacağız. Takdir edersiniz ki bize verilen bütçe bölgemiz açısından çok sıkıntılı bir bütçe. Bu bütçenin yıllara göre bir paylaşımı var. Bu paylaşımları yakın bir tarihte kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.
"BELEDİYELERLE İŞ BÖLÜMÜNE GİTTİK"
Kentteki belediyelerle ortaklaşma konusunda yapılan çalışmalara da değinen Çoban, "Biz merkezi 3 belediyelerimizle daha yoğun olarak faaliyet halindeyiz. Görev paylaşımı yapıldı. Bu çerçevede meclisinde kabul ettiği 20 metre ve üzeri olan ana arterler bizim görev alanımız olarak geçmekte. Ara caddeler ise ilgili belediyelerin sorumluluğunda. Bu çöp içinde, asfalt içinde kanalizasyon içinde geçerlidir. Bu diğer ilçe belediyeler içinde geçerli bir durum. Parklar içinde aynı durum söz konusudur. Karla mücadelede de. Meclisimizin onayıyla ve bütün belediye başkanlarımızın katılıyla yapılan meclis toplantılarıyla görev paylaşımları yapıldı. Sosyal ihtiyaçlar için hemen hemen bütün vatandaşlar bize geliyordu. Ama artık bu duruma açıklık getirdik. Sosyal yardımlaşma için artık alt belediyelerimizde kendi birimlerini açarak halka hizmet vermeye başladı. Alt belediyelerin karşılayamayacağı bir talep olursa biz karşılayacağız. İmar konusunda açılan yeni belediyeler biraz zorlandılar. 3 ay kadar bir süre zarfında diğer belediyelere personel açısından biz yetişmeye çalıştık. Teknik eleman takviyesi yaptık. Asfalta ağırlıklı olarak biz üstlendik. Çünkü yeni belediyelerin bu konuda deneyim kazanması gerekiyordu. Tuşba Belediyesi sınırları içerisinde olan bazı köy yollarının asfalt çalışmalarını biz yaptık. Bu durum İpekyolu ve Edremit Belediyesi sınırları içerisinde olan birçok mahalle yolları için geçerli. Bu süreç çerçevesinde belediyelerimiz deneyim kazanma ve kurumsallaşma açısından çalışmalar yürüttü" dedi.
’SERMAYENİN VAN’DAN GİTTİĞİ’ YÖNÜNDEKİ AÇIKLAMALAR DOĞRU DEĞİL!
’Sermayenin Van’dan gittiği’ yönündeki söylentilere cevap veren Çoban, "Bu konuda gündemi tükettiğimizi düşünüyorum. Herkesin böyle bir durumun olmadığı ile ilgili açıklamaları oldu. Kentin önemli yerlerinden yapılan bu açıklamalarla durumun çokta tartışılır bir yanı olduğunu düşünmüyorum. Bu anlamda bu yerler bizim ilgili kurumlarımızdır. Belediyenin verdiği ruhsatlara bakılınca da bu veriler açıklanabilir. Şuan ruhsatlar bir alt belediyelere geçti. Ancak bizde olan verilerle hangi yıllarda ne kadar ruhsat verdiğimiz açıktır. Takdir edersiniz ki bütün bu sansasyonel açıklamaların geçersizliğini bu veriler açığa çıkarır. Bir yıllık yönetimimizde var olan tartışmalara baktığımda bir realiteyi kapsamadığını belirtmek isterim. Bir sansasyoneli ifade ediyor bu açıklamalar. Kentimizi ne kimsenin terk ettiği nede gittiği var. Hatta son derece olumlu giden durumlar söz konusu. Ben bu söylenenlerin sadece kenti yıpratmak isteyen politik düşünceleri olanların ortaya çıkardığı söylentiler olduğunu düşünüyorum. Biz eş başkanımla beraber tam bu tartışmaların yaşandığı dönemde kent esnafını bir bir dolaştık ve bir fizibilite çalışması yaptık. Böyle bir durumun olup olmadığı konusunda sorularımıza çok net bir cevap aldık. Böyle bir şeyin olmadığını belirtti kent esnafımız. Dolayısıyla bazı art niyetli kişilerin bizi bu gündemle yormak istediğini düşünüyorum" diye konuştu.
"İMKANLARIMIZLA VANLILAR İÇİN EN İYİSİNİ YAPMAK GİBİ BİR HEDEFİMİZ VAR"
Kentin geleceği ile ilgili herkesin belediyeyi daha güçlü projelerle görmek istediğini ifade eden Çoban şöyle konuştu; "Şunu yapacağız’ tarzında. Sorumluluk alanımız var. Benim hayalimde ki ile mevcut elimde olanı karşılaştırdığımızda Van bu bölgenin hiç kuşkusuz en güzel kentlerinden birisi olur. Bunun en iyisine götürmek görevimiz. Hem kent yaşamını kolaylaştırmak, ulaşımından imarına hem de yeşile kavuşturmak bizim hedefimiz. Biz bu hedeflere ulaşmak için 24 saatimizi harcamak isteriz. Önce hayal kurup sonra gerçekleştirmemek doğrusu benim literatürüme uygun bir davranış değil. Eş başkanımın literatürüne de ters düşer. Biz mümkün oldukça realiteye denk adım atmaya çalışıyoruz. O açıdan ben şimdiden kalkıp Van’ı böyle hayal ediyorum demek doğrusu pek hoş karşılanmaz. Ama biz eş başkanımla birlikte dönemin sonunda alnımız dik ve alnımız ak bir şekilde bu işi bitirirsek ve Van’ı utandırmadan ve kendimizi de utandırmadan bu işi başarmış olacağız. Yani şimdiden kalkıp ’şunu yapacağız’ dersek etik olmaz. Elimizde olan imkânlarla Vanlılar için en iyisini yapmak gibi bir hedefimiz var. Umarım Vanlılardan utanmadan bu dönemimizi alnımız ak bir şekilde tamamlarız. Benim en büyük hayalim bu. Umarım 5 yıl sonra yeni gelen arkadaşlarımızla birlikte göğsümüzü gere gere dolaşma şansına sahip oluruz"
“ÇALIŞMALARIMIZLA İLGİLİ BİR TAKVİM BELİRLİYORUZ”
2014 Nevruz’unda 250 bin kişinin huzurunda 5 yıllık projelerini halka açıkladıklarını aktaran Çoban, Nevruz’da açıkladıkları tüm projelerin bütçelerini uygun ve yapılabilinir olduğunu söyledi. Açıkladıkları projeleri 4 yıl içerisinde gerçekleştirme şanslarının olduğunu ifade eden Çoban, kısa bir süre sonra yapacakları çalışmalarla ilgili bir takvim hazırlayacaklarını ve halkın bu takvime göre çalışmaları takip edebileceğini söyledi. Su, ulaşım, trafik, yeşil alan kentte yapılması gereken öncelikli çalışmalar olduğuna işaret eden Çoban, "Kentimizi sahil kenti yapıp gölle buluşturmak ve kentte büyük sıkıntı olan imar sorununu çözmek birkaç başlıktan birisi. Ama benim yapılacak çalışmalar içerisinde en önemsediğim çöp sorunu. Beklide en büyük sorun çöpte geri dönüşümü sağlamaktır. Bu başlıkları halledebilirsek o zaman gönül rahatlığıyla görevi devredebiliriz" dedi.
"KENTİN ÇÖPÜNÜ ENERJİYE DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORUZ"
Kent çöpünün minimize edilerek, enerjiye dönüştürülmesi için çalışmalara başladıklarını ve firmalarla görüştüklerini aktaran Çoban, "Ama bizim çöpümüzün niteliği açısından bir sıkıntımız var. Her firma çöpümüze talip olmuyor. Çünkü her firma sonuç itibarı ile yatırım yaptığında kâr elde etmek ister. Bizim çöpümüzün niteliği düşük. Diğer kentlere göre niteliği düşük olduğundan talepte az oluyor. Bu açıdan da birçok firma bizim teklifimizi kabul etmiyor. Ama bizim bu konudaki çalışmalarımız sürüyor. Ama biz ağırlık olarak 2 firmayla anlaşmak istiyoruz. Van’a davet ettik gelmelerini bekliyoruz. Umarım bu projeyi gerçekleştiririz ve 5 yılın sonunda Van en azında belki 50-60 yıllık bir sorunu halletmiş olacağız" dedi.
"KADINA YÖNELİK ÇALIŞMALARIMIZ HER ALANDA DEVAM EDECEK"
Ocak ayında belediye otobüs alımlarına başlayacaklarını aktaran Çoban, otobüs alımlarının ardından kadınlara dönük burada özgün bir çalışma yapacaklarını ifade etti. Yine parklara dair alt belediyelerin çalışmaları ve büyükşehir belediyesinin park çalışmaları da kadına özgü noktalarıyla yapılacağının altını çizen Çoban, "Bunun dışında kentimiz işsizlik oranının yüksek olduğu bir kent. Mümkün mertebe kadınlara iş alanları açma noktasında planlamalarımız var. Bazı çalışmalarımız başladı. Kadın daire başkanlığımız açıldı ve şuanda faaliyet yürütüyor. Başlı başına bu birimin kurulması ve stratejik planlamanın yapılması ve ona ait bir bütçenin ayrılması bile özgür kadın projesinin bir parçasıdır. Eş başkanlık sisteminin en önemli katkılarından biriside belki de kentin bütün sıkıntıları tartışılırken, kadına özgü çalışmalarda yapılıyor" dedi.
"GÖL TEMİZLİĞİ KONUSUNDA BİR KURUL OLUŞTURULARAK, ÇALIŞMALARA BAŞLADI"
Van Gölü’nün korunması ve temizlenmesi için çalışmalara başladıklarını hatırlatan Çoban, özellikle göl temizliği konusunda bir kurul oluşturulduğunu, bu kurulun bir süre önce uzman bir heyeti davet ettiklerini söyledi. Mevcut kirliliği daha iyiye çekip milimize etmek için çalışmaların başladığını aktaran Çoban şu bilgileri verdi; "Yeniden arındıran ve temizleyen bir çalışma yapmak için bir komisyon oluşturuldu. Ve çalışmalar devam ediyor. Yaz sezonuyla birlikte daha somut adımlar atılacak. Çünkü kıyı şeridini kullanmak istiyoruz. Kentin insanının açık bir havzası olsun istiyoruz. Ama maalesef şuanda ihlaller yaşanıyor. Hem mimari açıdan bazı yapılarla ilgili ihmaller olmuş. Belki önümüzdeki dönemde yapılacak faaliyetlerle tartışmaları tüketiriz"
"KOBANİ YARDIMLARIMIZ DEVAM EDECEK"
Kobani’de yaşanan savaş sonrası Suruç’a yerleştirilen Kobanililer için yapılan çalışmaları değerlendiren Çoban, "Van, Mardin, Urfa ve Diyarbakır ortak bir komisyon oluşturdu. Biz büyükşehir olarak çalışmalara başladık. Sonuna kadar destek verdik ve destek vermeye de devam edeceğiz. Hatta hizmetlerimizi genişleterek devam edeceğiz. Son yapılan toplantıda Van Büyükşehir Belediyesinin ve Van halkının çalışmaları taktir edildi. İhtiyaç olduğu sürece biz orada çalışmalara devam edeceğiz. Biz orada aş evi ve fırın işletiyoruz. O insanları o şekilde bırakmamız söz konusu olamaz. Biz yardımlarımızı üç katına çıkararak devam edeceğiz" diye konuştu.