Türkiye’de İstanbul, Ankara, Adana, Gaziantep ve Adıyaman’dan sonra Batman’da ilk kez görme engelli vatandaşlar için Kur’an kursu açıldı.
Batman Vali Yardımcısı Cihat Arık ve İl Müftüsü Hasan Çağlar, Bayındır Mahallesi Necat Nasıroğlu Yatılı Kız Kur’an Kursunu ziyaret etti. Görme engelli kadınların kabartmalı Kur’an-ı Kerim okuduklarını dinleyen Vali Yardımcısı Arık ve İl Müftüsü Hasan Çağlar, burada gazetecilere açıklamada bulundu.
Kursa her yaş grubundan insanların geldiğini ifade eden Arık, "Görme engelli kardeşlerimize sunulacak imkanlar ile neler yapabileceklerini görüyoruz. Kendi üstün gayret ve çabalarıyla çok güzel şekilde Kur’an-ı Kerim’i okudular. Bu insanlar pozitif ayrımcılık istemiyor. Sadece imkan salahiyet istiyorlar. Verilecek imkan ve salahiyetle neler yapabileceklerini bize çok güzel gösterdiler. Gönül tenimize dokundular. Okuduklarıyla birazcık bizi utandırdılar. Bu kadar imkansızlığa rağmen güzel şeyler oluşuyorsa imkanlar sunulursa çok daha güzel şeyler yapılacağına inanıyorum" dedi.
"KUR’AN-I ÖĞRENMEM BEŞ YIL SÜRDÜ"
Kur’an-ı Kerimi beş yılda ancak öğrenebildiğini belirten Arık, "Bugünkü şartlarda çocukların 4 ayda Kur’ana geçmeleri beni ciddi anlamda utandırmıştır. Benim Kur’an-ı öğrenmem beş yıl sürdü. Çocukluk dönemlerinde biraz fazla yaramazdık. Camiye gitmemiz bizim için biraz kaytarma anlamına gelirdi. Ailemiz camiye gittiğimizi biliyordu. Gerçekten gidiyorduk ama Kur’an-ı camide bırakıp top oynamaya gidiyorduk. Beceriksizliğimiz var sizler kadar becerikli değildik. Bunu da itiraf etmeliyim" diye konuştu.
Türkiye genelinde çok az vilayette Bırayıl (Braille) alfabesiyle eğitim verildiğini dile getiren İl Müftüsü Hasan Çağlar da, "İstanbul, Ankara, Adana, Gaziantep ve Adıyaman gibi 5 ilde bu eğitim yapılmaktadır. Biz de Batman’da bu yıl ilk olarak bu hizmeti başlattık. Şu an kursa 12 görme engelli kardeşimiz kabartma Arapça harflerle Kur’an-ı Kerimi öğrenmeye başladı. Bu durumdan son derece mutluyuz. Kur’an öğrenmeyen, öğrenme konusunda gayret sarf etmeyen insanlar var. Ama bu imkansızlıklara rağmen, bu zorluklara rağmen Kur’an-ı Kerimi öğreniyorlar. Bu bizi duygulandırıyor" ifadelerini kullandı.