Burdur’un Erikli köyünde yaşayan 57 yaşındaki emekli sağlık memurunun hayatı okuduğu bir romanla değişti. 27 yıl sağlık memuru olarak ülkenin pek çok bölgesinde görev yapan Mehmet Ali Ceylan, Jack London’un ’Ay Vadisi’ romanını okuduğunda, yaşamının geri kalanını doğduğu topraklarda sürdürmeye karar verdiğini söyledi.
Burdur’un Erikli köyünde yaşayan 57 yaşındaki Mehmet Ali Ceylan, 27 yıl sağlık memuru olarak ülkenin pek çok bölgesinde sağlık hizmetinde bulundu. Ağrı’ya atandığı yıllarda bir öğretmen arkadaşının, "Orada çok zamanınız olacak. Bol bol kitap oku" önerisine uyan Ceylan, pek çok dünya klasiğinin yanı sıra Türk romanının önemli isimlerinin eserlerini de okuma fırsatı buldu. Ceylan, memuriyetinin sonlarına doğru dünyaca ünlü romancı Jack London’un ’Ay Vadisi’ romanını okuduğunda ise yaşamının geri kalanını doğduğu topraklarda sürdürmeye karar verdi.
Emekli olunca köyüne yerleşen Mehmet Ali Ceylan, çobanlık yapmaya ve sebze yetiştirmeye başladı. Ailesinin bütün ihtiyaçlarını ürettikleri ile karşılayan 57 yaşındaki emekli memur Mehmet Ali Ceylan, "Burada yaşıyor oluşumun anlamını biliyorum. Köyümüzde geçimlik tarım yapılıyor, biraz da orman işçiliği vardı. Ama köyümüz göç yüzünden giderek boşaldı. 20 yıl kadar önce buradaki yerel gazetelerde yaşlılar köyü diye haberler çıkmıştı. Bugün de nüfusu 60 kişi civarında. Üç beş çocuğu saymazsak köyümüzün nüfusunun hemen hepsi yaşlılardan oluşuyor” dedi.
Köye dönmüş olmaktan çok mutlu olduğunu anlatan Ceylan, sabah altıda uyandığını, koyunları çıkarıp otlatmaya götürdüğünü ve öğle saatlerine doğru döndüğünü söyledi. Ceylan, "Bir şeyleri başarmanın gururunu yaşıyorum. Buraya geldiğimde çevremdekilerin ’bir süre sonra sıkılır gider’ diye düşünüyordu" dedi. Etkilendiği Jack London’un ’Ay Vadisi’ adlı romanında kahramanlardan biri olan boksörün kenti terk edip vadiye kaçışı ve arayışını anlattığını hatırlatan Ceylan şunları söyledi:
"Romanda anlatılan coğrafya ve doğa beni çok etkilemişti. Belki de benim de bir yorgunluk anıma denk gelmişti ve kararımı verdim, ardından da buraya yerleştim. Zaten içimde taşıdığım bir duyguydu ama bu roman içimde olanı tetiklemiş oldu. Ömrümün sonuna kadar burada yaşamımı sürdürmeye kararlıyım."