Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Alan yaptığı açıklamada, "Her yıl Ekim ayında kutlanan Ahilik Haftası kutlamaları bu yıl Ticaret Bakanlığı tarafından alınan kararla 11-17 Mayıs tarihleri arasında Türkiye genelinde 81 ilde dolu dolu kutlanacak. 16 Mayıs Cumartesi günü hükümet ve devlet yetkilileri, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu, Ticaret ve Sanayi Odaları, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla Kırşehir de kutlanacaktır" dedi.
Yazılı açıklama yapan Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Alan, "Besmele ile açılır dükkanımız Ahi Evran’dır pirimiz üstadımız. Ahi Evran esnafların piri, ustasıdır. 1200’lü yıllarda İran’ın Hoy şehrinden ailesi ile birlikte Kayseri’ye gelmiş ve Dericilik (Debbağlık) işi ile uğraşır. Esnaflara eğitim, kalite, orta sandıklara çok önem vererek sanat ve ticaretin Türklere geçmesinde çok emek sarf etmiştir. Ahi Evran sadece bir sanatkar ustası değil aynı zamanda Allah dostuydu. Namazlarını zaman zaman Ahi Evran zaviyesi yanındaki Kakırdak Camiinde, zaman zaman da Battal Camiinde kıldığı bilinirmiş. Osmanlı Devletinin kuruluşunda da görevler almıştır. Kayserili hocası Kirmaninin kızı Fatma Bacı ile evlenmiş Fatma Bacı da Kadınlar kolunu örgütleyerek Kadınlar Çarşısını açmıştır. Ahi Evran’ın yaptığı deriler aranan çok rağbet gören deriler olup yabanlı pazarında çok rağbet görürmüş. Kaliteli mal imalatı, pabucunun dama atılması ve kalitesiz üretim yapan sanatkarın belli bir süre cezalandırılması uygulamasını getirmiştir" ifadelerini kullandı.
Alan ayrıca, "Türkiye de ilk Esnaf ve Sanatkarlar müzesi Kayseri’de açılmıştır. Ahi Evran’ın zaviye olarak kullandığı, Talas Yolu üzerindeki yer Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki tarafından restore edilerek müze olarak kullanılmak üzere Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine cüzi bir rakamla kiraya verildi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Genel Başkanı Kadir Akgül’ün maddi destekleri ve Kayseri halkının bağışlarıyla müzemiz açılmış, haftanın 7 günü Talas Yolu Seyyid Burhanettin Türbesi karşısında hizmet vermektedir" dedi.
Sözlerini sürdüren Alan, "Her yıl ilimize hizmet etmiş hayır sahipleri ve belediye başkanlarımız ile esnaf ve sanatkarlarımız arasından yılın Ahilerini seçtik. Bir dönem Kayseri de seçilen İlin Ahisi Türkiye’de de yılın ahisi seçildi. Yıllar itibariyle seçtiğimiz yılın Ahileri şunlardır;
1. 1998 Yılı Ahi Babası : Nuh Mehmet Baldöktü
2. 2001 Yılı Ahi Babası : Mehmet Özhaseki
3. 2002 Yılı Ahi Babası : Bekir Yıldız
4. 2003 Yılı Ahi Babası : Ahmet Hamdi Gül
5. 2004 Yılı Ahi Babası : Kadir Has
6. 2005 Yılı Ahi Babası : Hacı Boydak
7. 2006 Yılı Ahi Babası : Rıfat Hisarcıklıoğlu
8. 2007 Yılı Ahi Babası : Saffet Arslan
9. 2008 Yılı Ahi Babası : Memduh Büyükkılıç
10. 2009 Yılı Ahi Babası : Ali Rıza Özderici
11. 2010 Yılı Ahi Babası : Abdurrahman Kiraz
12. 2011 Yılı Ahi Babası : Ahmet Karaduman
13. 2012 Yılı Ahi Babası : Ali Hasköse
14. 2013 Yılı Ahi Babası : Mahir Solak
15. 2014 Yılı Ahi Babası : Abdullah Özdinbeyazıt
16. 2015 Yılı Ahi Babası : Mustafa Dinçel."
’Ahi Evran’ı geri getiremeyiz ama prensiplerini gelecek nesillere aktarmalıyız’ diyen Alan, "Geçmişini bilmeyenin geleceği olmaz. Ahi Evran’ın çok kıymetli sözleri vardır. ’Eline, Diline, Beline Sahip Ol’, ’Eline Sahip Ol Ölçüde Tartıda Hata Yapma, Beline Sahip Ol Başkasının Namusuna Bakma, Diline sahip Ol Yalan Söz Söyleme Gıybet Yapma’ diyerek öğütler vermiştir. Bu sene Yılın Ahisi saatçi ve fenni gözlükçü esnafı Mustafa Dinçel seçilmiştir. Ahilik kaftanı 13 Mayıs akşamı Kadir Has Kompleksinde yapılacak Ahilik kutlamalarında giydirilecektir. Ahilik Haftası kutlamalarında emeği geçen herkese teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.