Kentsel Dönüşüm Yasası çerçevesinde Manisa’da yıkımı yapılacak bir binanın sakinleri daha modern ve rahat bir binada oturacakları için mutlu olduklarını belirtti. Binanın yıkımını üstlenen Osmanoğlu İnşaatın sahibi inşaat yüksek mühendisi Abdullah Tekin ise şehirlerin gelişmesinde kentsel dönüşümün şart olduğunu söyledi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Manisa Şubesini iki yıl önce kurarak başkanlık görevini yürüten ve kısa sürede MÜSİAD’ı Manisa’nın en etkili sivil toplum kuruluşu haline getiren Osmanoğlu İnşaat firmasının sahibi inşaat yüksek mühendisi Abdullah Tekin, Kentsel Dönüşüm yasasının vatandaşlara büyük imkanlar sunduğunu belirtti.
Osmanoğlu firması tarafından kentsel dönüşümü yapılacak İbrahim Çelebi Mahallesindeki 4 katlı bir binanın daire sahipleri artık daha güvenli ve modern evlerde oturacak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Yaklaşık 15 yıldır aynı evde oturduğunu kaydeden Hatice Yeke isimli kat maliki duygularını anlatmakta zorlandığını söyleyerek, “Çok güzel duygular içindeyim. En güzeli de gencecik insanlara evimizi emanet ettik. Önceden çok korkuyorduk. İnsanlar gelip gitmeye başladı. Hiç kimseye vermedik evi. Abdullah Bey ve ekibine güvendik ve evimizi teslim ettik” dedi.
Bir başka daire sahibi Cahit Yıldırım da, “Kentsel dönüşüm Manisa’da duyulur duyulmaz, Abdullah Tekin bey lisansı alır almaz bu binayı kentsel dönüşüme vermeyi düşündük ve kendisiyle istişareye geçtik. Mutabık kaldık ve binamızı kendisine emanet ettik. Binamızın emin ellerde olduğunu bilerek verdik. İnşallah daha konforlu daha güzel bir yapıya sahip olacağız. Bu nedenle gayet mutlu ve memnunum” diye konuştu.
15 yıldır aynı binada oturan kat sahiplerinden Sefer Bilgiç de duygularını şöyle anlattı:
“15 yıldır bu binada oturuyoruz. İnşaatımızı Abdullah Tekin Beye verdik. Emin ellere teslim ettik. Binamızın artık daha sağlam olacağı için mutluyuz.”
LİSANS BELGESİ VAR
Manisa’da, 2003 yılından beri mühendislik ve müteahhitlik faaliyetlerinde bulunan MÜSİAD Başkanı ve Osmanoğlu İnşaat firmasının sahibi inşaat yüksek mühendisi Abdullah Tekin, “İki yıldan bu yana Kentsel Dönüşüm Yasası çerçevesinde Manisa’da vatandaşlardan gelen talep üzerine riskli binaların tespitini yapıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans belgemiz var. Bununla beraber Kentsel Dönüşüm Yasasından istifade ederek yine vatandaşlarımızdan gelen talep üzerine binaların risk tespitini, projelendirilmesini ve yapımını üstleniyoruz” dedi.
YASAYLA BİRLİKTE BİNALAR DAHA GÜVENLİ HALE GELİYOR
Kentsel Dönüşüm Yasası’nın Türkiye ve Manisa’daki amacıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Tekin, şunları söyledi: “Ülkemiz genç bir nüfusa sahip. Bilhassa ülkemizde 80’lerden sonra hızlı bir nüfus artışı var. Bununla beraber ülkemizde son 30 yılda yaklaşık rahmetli Turgut Özal ile birlikte başlayan sanayileşme hamlesi var. Bu sanayi hamlesi ile hem ekonomimizde bir ilerleme kaydedildi aynı zamanda da nüfus artışımızla birlikte şehirlerimizin de nüfusları arttı. Kırsal kesimlerden bilhassa şehirlere doğru bir göç meydana geldi. Şehirlerimiz, nüfuslarının artmasıyla orantılı olarak bilhassa büyükşehirler ve diğer kentlerimizde de hızlı bir yapılaşmaya gidildi. Bu hızlı yapılaşma tam anlamıyla ülkemizin ekonomisiyle orantılı olarak bugünkü şartlardaki binalar gibi maalesef oluşamadı. Ülkemiz deprem kuşağı altında bulunuyor. Bununla beraber 80’li yıllardan itibaren yapılan binaların çoğu maalesef güvensiz. Dolayısıyla bu yapıların da güvenli hale getirilmesi gerekiyor. Zayıf olanlarının yıkılıp yeniden yapılandırılması, aynı zamanda takviye edilebilir olanların da güçlendirilmesi gerekiyor”
Son 10 yılda bilhassa AK Parti hükümetleri ile ülkemizde ciddi reformlar yapıldığını kaydeden Tekin şunları söyledi:
“Türkiye bir değişim ve dönüşüm sürecine girdi. Sanayi ürünlerinde daha kaliteli ürünler, daha spesifik ürünler üretmeye başladık. Bununla beraber son yıllarda bilhassa kendi savunma araçlarımızı ve bilhassa yurt dışından tedarik ettiğimiz birçok malzemeyi de üretir hale geldik. Siyasi istikrarla birlikte ekonomik istikrarın da faydasını bu anlamda gördük. MÜSİAD Başkanı olarak biz bu gidişattan gayet memnunuz. Buna paralel olarak da bu doğrultuda hükümetimiz ülkemizdeki ekonomik gidişata, sanayideki olumlu yöndeki ilerlemeler ile birlikte kentlerin de yenilenmesi gerektiğine hem insanlarımızın daha güvenli binalarda yaşaması aynı zamanda da daha konforlu daha modern binalarda yaşaması gerektiğinden dolayı da cumhuriyet tarihimizdeki en önemli yasalardan biri olan kentsel dönüşüm yasasını çıkardı. Bu yasa vatandaşlarımızın lehine çok önemli hususlar içeriyor. Tıpkı Türkiye’nin değişim ve dönüşümüyle birlikte ülkemizdeki kentlerin de bir değişim ve dönüşüme girmesi gerekiyor. Malum Anadolu toprakları, Osmanlı İmparatorluğu gibi, Selçuklu devleti gibi önemli devletlere beşiklik etmiş bir coğrafyada bulunuyoruz. İnsanların nasıl kalbi varsa, ruhu varsa, önemli duyguları varsa şehirlerinde bir kalbi, ruhu ve özellikleri var. Bilhassa 1980 yılından sonra ülkemiz son 30 yılda hızlı bir yapılaşma sürecine girdi fakat bununla beraber birçok tarihi şehirlerimizin, kültürel özelliklere sahip şehirlerimizin birçok özelliğini de bu yapılaşma sürecinde yitirmiştik. Bu kentsel dönüşüm yasası ile birlikte inşallah hem insanlar daha güvenli binalarda oturacaklar hem de mahalle bazında, ada bazındaki değişim, dönüşüm ve değişikliklerle birlikte tarihi özelliğini, kültürel özelliğini yitirmiş şehirler de kendi özelliklerine tekrar kavuşacağını ümit ediyorum.”
YASA OLDUKÇA KAPSAMLI
Kentsel dönüşüm yasasının kapsamlı bir yasa olduğuna dikkat çeken Tekin, şunları söyledi: “Parsel bazında, ada bazında, mahalle bazında değişim ve dönüşüm olabiliyor. Biz, lisanslı firmalar olarak parsel bazında vatandaşlardan gelen talep üzerine riskli binaları tespit ediyoruz. Vatandaşlarla anlaşabilirsek yapımlarını üstleniyoruz."
Manisa’nın ülkemizin önemli bir tarih şehri, kültür şehri ve şehzadeler şehri olduğunu anlatan Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çok önemli değerlerimizi barındırıyoruz. Muradiye, Çeşnigir, Sultan Camisi gibi tarihi eserlere ev sahipliği yapıyoruz. Maalesef bugün baktığımızda bir Çeşnigir Camisinin etrafı çarpık kentleşme ile kapanmış, örtülmüş vaziyette. Bir Muradiye Camisi gibi Mimar Sinan’ın Ege Bölgesindeki tek eserine baktığımızda yine etrafında onu kapatan, onu örten binalara şahitlik ediyoruz. Manisa’mızın bu kentsel dönüşüm yasasından ciddi anlamda faydalanabilmesi için mahalle ve ada bazında değişiklik yapılması gerekiyor. Bu da tabi bizim belediyelerimizin kontrolünde yapılacak. Şehzadeler ve Yunusemre belediyelerimizi ben bu yönde çalışmaları olduğunu biliyorum. Kısa zaman önce kurulmalarına rağmen ciddi gayret göstererek önemli bir mesafe kat ettiler. İnşallah bu kentsel dönüşümde de Manisa’mızın bilhassa kenar mahallerindeki çarpık kentleşmeyi, aynı zamanda bununla beraber şehir içinde kalan tarihi eserlerin de ortaya çıkarılması noktasında kentsel dönüşüme gideceklerini umuyorum. Tabiî ki belediyelerimiz bununla ilgili çalışmalar yaptıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın onayıyla bunu gerçekleştirecekler. Bizler de lisanslı firmalar olarak Osmanoğlu İnşaat olarak vatandaşlarımızdan gelen talep üzerine parsel bazındaki binaların yapımını üstleniyoruz. Sultan Camisinin yakınındaki bir binanın yapımını kısa bir süre önce üstlenmiştik. Orada hafriyat ve yıkım çalışmalarına başlıyoruz. Onun sevincini ve mutluluğunu yaşıyoruz. Devletimizi kentsel dönüşüm yasasını çıkarırken, mahalle ve ada bazındaki değişiklikler önemli olmakla birlikte bunlar yapılana kadar da vatandaşların biran evvel güvensiz binalardan kurtulması noktasında bizlere de görev düşüyor. Vatandaşlarımız eğer isterlerse binalarının tespitini yapıyoruz, yeniden projelendiriyoruz ve yapımını üstleniyoruz.”
DEVLET BÜYÜK İMKANLAR SUNUYOR
İnşaat mühendisi olarak vatandaşlara seslendiğini belirten Tekin, sözlerine şöyle devam etti:
“Manisa’da bizim yapımını üstlendiğimiz bina gibi birçok bina var. Kentsel dönüşüm yasası çerçevesinde eski binalarını yenilemek isteyen vatandaşlarımıza devletimiz iki seçenek sunuyor. İnşaat yapılırken kira hibesi veya kredi desteği. Kredi desteğinde vatandaşlarımız kredi çektikleri zaman bu kredinin faizinin yaklaşık yarısını devlet karşılıyor. Bununla ilgili çeşitli bankalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla protokol imzalamış durumdalar. Hemen hemen her banka bu kredi desteğine aracılık edebiliyor. Kira hibesi ile ilgili de şehir şehir, bölge bölge ayrılmış durumda. Miktarları tespit edilmiş durumda. Manisa içinde bildiğim kadarıyla 500-600 TL arasında bir kira hibesi var. Bu kira hibesini devletimiz 18 ay boyunca veriyor. Dolayısıyla vatandaş evini yeniletirken, başka bir eve çıktığı takdirde kira hibesi de devlet tarafından karşılanmış oluyor. Bizim gibi yapımcı müteahhit firmalara da belediye harçlarından muafiyet sağlanıyor, tapu harçlarında, noter sözleşmeleri harçlarında indirim uygulanıyor. Yani hem daire sahiplerine hem de yapımcı müteahhit firmalara ciddi avantajları var. Bu avantajları vatandaşlarımızın değerlendirmesi gerektiğine inanıyorum. Hükümetimize bu noktada ben hem bir müteahhit firma olarak aynı zamanda İşadamları Derneği Başkanı olarak da çok teşekkür ediyorum.”
EKONOMİ DE CANLANDI
Kentsel dönüşüm yasası ile birlikte aynı zamanda ekonomiye de bir canlılık geldiğini kaydeden Tekin, “Müteahhit firmalar buradan almış oldukları destekle konut yapımını hızlandırmış oluyorlar dolayısıyla ekonomiye de katkı sağlıyor. İnşallah önümüzdeki zamanlarda belediyelerimizde bu işe el atarak Manisa’mızın bu yasa ile birlikte daha yaşanabilir, daha modern insanların huzur içinde yaşayacağı bir kent olacağını düşünüyorum” dedi.