Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, göreve geldikleri ilk günden beri bütün kurumlarla diyalog halinde olduklarını ifade ederek, "Yıllardır şehirden kopuk olan üniversitemizi yeniden şehirle bütünleştireceğiz. Yapacağımız çalışmalar ve projelerle artık öğrencilerimiz ve çalışanlarımız Mersin Üniversiteliyim diyebilecek" dedi.
1 ay önce MEÜ Rektörlüğü’ne atanan Prof. Dr. Ahmet Çamşarı, üniversitenin durumu ve yapacakları çalışmalar konusunda İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. Öncelikle öğrencilerin, okulun ve hastanenin sorunları ile ilgili çalışmalar yaptıklarını belirten Çamsarı, bölümlere yeni bloklar için de çalışma yaptıklarını söyledi. Mimarlık, Fen-Edebiyat, Eğitim Fakültesi bölümlerine blok baktıklarını kaydeden Çamsarı, "Bunlar güzel şeyler, eklenen bir sürü bina oluyor. Arge konusunda bir sürü şey yaptık. TÜBİKAT’tan bir sürü proje aldık, almaya da devam ediyoruz. Bu konuda çalışan hocalarımıza bilimsel araştırma desteklerimiz var. Onun önünü açmayı düşünüyoruz. 2,5 yıldır kapalıydı çünkü. Kimse para desteği alamıyordu projeleri için. Bizde bütçede buna daha fazla yer ayırmak istedik. Onun dışında personel yapılanmamız da devam ediyor. İnşallah burada güzel şeyler olacak. Çok umutluyum. Başta ilçeler ve ilçelerdeki okullar olmak üzere merkezde de yeni okullar kurmak istiyoruz. İşte hukuk, diş hekimliği, ilahiyat fakültesi konusunda çok istek var. Özellikle Alata’da ziraatla ilgili bir araştırma merkezi kurmayı düşünüyoruz. İnşallah bu dönemde zamanımız yettiği sürece bunları gerçekleştirmeye çalışacağız. Özellikle ziraat çok önemli. Diş hekimliğinin olurunu aldık, eski hastanemize diş hekimliğimizi yapmayı düşünüyoruz. Orada belki bloklardan birine bir psikiyatri merkezi de kuracağız. Tekrar bu kurulma sürecine tekrar girildi gibi olacağız" diye konuştu.
"ÖĞRENCİ DEKANLIĞI KURMAK İÇİN ARAŞTIRMA YAPIYORUZ"
Şu anda MEÜ’de 34 bin öğrencinin eğitim gördüğünü vurgulayan Çamşarı, "Bu öğrenci sayımız doğal olarak artacak. Yurt ihtiyaçlarımız ve öğrencilerin kalma şartları ile ilgili mümkün olduğu kadar iyi şeyler yapmak istiyoruz. Yapılandırma da öğrencileri bir rektör danışmanı veya bir öğrenci dekanlığı diye bir kurum var Türkiye’de. Onun kurulması için araştırma yapıyoruz. Öğrenciler ile diyaloğu artırarak onların burada daha çok aidiyet duygusu olacak şekilde okumalarını istiyoruz. Bunlar hep örnek oluşturacak projeler aslında ve çokta maliyeti olmayan projeler. Büyükşehir ile çok güzel bir diyaloğumuz var. Sağ olsun Burhanettin Başkan bize yeni otobüs hatları koyuyor. Hem halkımızın hem öğrencilerimizin ulaşması için. 2 tane de otobüsü belki mantıklı bir rakamla veya bir hibe ile servis için alacağız. Çünkü yerel yönetimlerle ciddi bir diyalog kopukluğu vardı bugüne kadar. Bu diyaloğu inşallah kurabilirsek hatta hızlı tren ve monoray sistem de tıp fakültesine gelmesi konusunda bir fikir birliğimiz var. Fakat ana yol çok aşağıda olduğu için ikinci aşamada buraya bağlanacak. Bunlarda bağlanırsa bizim burada ulaşım sıkıntımız hemen hemen kalmayacak. Hastane civarındaki trafik sorunu ile ilgili görüşüyoruz. Oralara da yeni yerler kurulacak ve yollar açılacak" şeklinde konuştu.
"BÜTÜN KURUMLARLA BİR DİYALOG HALİNDEYİZ"
Göreve geldikleri ilk günden beri bütün kuramlarla diyalog halinde olduklarının altını çizen Çamsarı, "Odalar, dernekler, belediyelerin hepsiyle bir diyalog halindeyiz. Mesela Aydıncık Belediyemiz ile konuştuk ve Aydıncık Yüksekokulu’nu yeniden oraya kazandırmak istiyoruz. Gülnar’da çok ciddi bir yurt sorunu var. Orada hazır bir bina var. Valilik ve Bakanlıkla görüşerek Gülnar’da da insani şartlarda güzel bir okul yapacağız inşallah, hiçbir engel kalmadı. Tarsus için yeni bir alan söz konusu 180 dönümlük. Burayı kendi kampüsümüze kadar yeni fakülte açma ihtiyacımız var. Bunların hepsinde de bizim kapımızın çalacağımız yerler sanayi ve iş adamları ile yerel yönetimler. Karşılığında biz ise bu yerel yönetimlere proje kapsamında, Arge kapsamında ciddi destek vereceğiz. Burada bizim bir sürü bölümümüz var ve bu bölümlerin hepsi belediyelere, ziraata her konuda destek olabilecek nitelikte insanlar. Mersin’de her şey var aslında. Yani unu, şekeri, yağı var ama helva yapılmamış. Biz bunun kararlılığındayız. Şimdi yeni TÜBİTAK projeleri kabul ettirdik. Bunlarda önümüzdeki günlerde başlıyor. 1 milyonluk bir projeyi aldık. İş bulma konusunda bir sıkıntı kalmayacak. Teknoparkımızı destekliyoruz ciddi bir şekilde. Birde ortak projeler yapıyoruz. Bunların hepsi şehri ilgilendiren projeler. İnşallah yıllardır şehirden kopuk olan üniversitemizi yeniden şehirle bütünleştireceğiz" ifadelerini kullandı.
"ÖĞRENCİLERİMİZ VE ÇALIŞANLARIMIZ ARTIK MEÜ’LÜYÜM DİYEBİLECEK"
Üniversitede eksik olan sosyal aktivitelere bundan sonra hep destek vereceklerinin müjdesini veren Çamsarı, "Bir tane çok büyük bir öğrenci kongresi aldık Beden Eğitimi ve Yüksekokulu ile ilgili. Hatta hemen ikinci haftamızda ödenek çıkardık ve Şeb-İ Arus programı yaptık. Öğrencilerimizden çok büyük bir katılım oldu. Bu tür şeyler, aktiviteler artık bundan sonra daha sık olacak. Bunların hepsi desteklenecek. Şimdi yeni bir kart çıkartıyoruz üniversite kartı diye. Bunu ilk planda hocalarımıza dağıtacağız, daha sonra idare kadro ve öğrencilerimize de dağıtacağız. Bu kartımız alışveriş merkezlerinde bir çok yerde ve hatta benzin istasyonlarında hatta turistik gezi için ayarlanan yerlerde geçecek ve indirimler uygulanacak. Yani öğrenciler ve çalışanlar artık Mersin Üniversiteliyim diyebilecek. Bunun da faydasını görecekler. Bunlar aidiyet duygusu güçlendiren çalışmalar. Mezunlar Derneği de bu işleri bunlara katılacak. Bizim atıl olan bir geliştirme vakfımız var. Onla ilgili de araştırmamız devam ediyor. Bunlar zaten devreye girerse hem öğrenciler hemde öğretim üyeleri açısından ciddi bir aidiyet oluşacağını düşünüyorum" dedi.