Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan, geride bıraktığımız 2014 yılını değerlendirdi ve 2015 yılında Kuşadası ekonomisini ve esnafını neler beklediği konusunda görüşlerini açıkladı.
Kuşadası Ticaret Odası’nın gerçekleştirdiği çalışmaları, etkinlikleri ve projeleri ile ilgili de bilgi veren Akdoğan, 2014’ün en önemli konusunun Çevre Yolu olduğunu söyledi.
- 2014 YILINDA İLÇEMİZE ÇEVRE YOLU DAMGA VURDU
İyisiyle kötüsüyle geride bıraktığımız 2014 yılında Kuşadası ile ilgili en önemli konunun çevre yolu ve yolla ilgili yaşanan sıkıntılar olduğunu söyleyen Akdoğan sözlerini şöyle sürdürdü; "Kuşadası Ticaret Odası olarak yaptığımız resmi işlemlerin yanında üyelerimizin ve Kuşadası’nın ekonomisine ve yararına olacak her yerde olmaya çalışıyoruz ve gördüğümüz yanlışların da karşısında duruyoruz. Kuşadası’nın belli bir merkezde sıkışmış olduğunu sürekli olarak gündeme getirdik. Bu vaziyet, bir çok sorunu da beraberinde getirmiş durumda. Bunun en başında ise trafik sorunu gelmektedir. Zamanında çevre yolu projesi ve büyük bir yatırım olan yol ise, hizmetten çok sorun getirmiş, çevre yolunda işyerleri bulunan esnafı ve Kuşadası halkını zor durumda bırakmıştır.
Kuşadası Ticaret Odası olarak bizler bu konuda çevre yolu esnafını ve konunun muhataplarını biraraya getirerek toplantılar düzenledik. Ar-Ge birimimizin konuyla ilgili hazırladığı raporu her makama ulaştırdık ve sözlü olarak da her ortamda gündeme getirdik. TOBB Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na ilettiğimiz rapor kendisi aracılığıyla Ulaştırma Bakanına ve yaz aylarında Başbakana iletilmiştir. Ankara’da Yönetim olarak Millet Meclisinde ziyaret ettiğimiz Ak Parti Milletvekillerine konuyu bizzat ilettik. Konuyu tüm yerel yönetimlere de ilettik. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na çözüm önerisiyle beraber sunduk. Kuşadası Ticaret Odası olarak bu konuda üzerimize düşeni yaptık ve yapmaya, konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. 2015 Yılında esnafımızın da, Kuşadası halkının da daha fazla zarar görmeden bu sorunun çözülmesini umuyoruz.” Dedi.
- EĞİTİMLERİMİZDEN BİNLERCE KİŞİ YARARLANDI
Akdoğan açıklamasının devamında; “Kuşadası Ticaret Odası olarak 2014 yılı içerisinde daha önceki yıllarda olduğu gibi sertifikalı-sertifikasız eğitimlerimiz, konferanslarımız, seminer ve panellerimiz devam etti. Girişimcilik eğitimlerimize katılanlar, işletmelerini açarak Kuşadası ekonomisine katkıda bulunmaya devam ederken, üyelerimiz için alınması zorunlu eğitimler de, ilk yardım, hijyen vs. Odamızda verilmeye devam etti. Eğitimlerimizden 2009-2014 yılları arasında toplam 6025 kişi yararlanırken, 2014 yılı içerisinde Kuşadası Ticaret Odası Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası işbirliğimizle gerçekleşen alınması zorunlu hijyen eğitimlerinden yaklaşık 7000 kişi yararlandı” dedi ve Kuşadası Ticaret Odası’nın 2014 yılı başlarında yenilenen Akreditasyon belgesiyle 5 yıldızlı hizmet vermeye devam ettiğini belirtti.
2014 Yılı sezon başında ilçemizde çıkan bir işhanı yangınında zarar gören esnaf için yardım kampanyası başlattıklarını dile getiren Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan, sezonda çarşı esnafının gemi acentalarıyla ilgili sorunlarında da Oda olarak duyarsız kalmadıklarını ve düzenledikleri bir toplantıyla gemi acentalarını ve çarşı esnafını biraraya getirerek sorunların görüşülmesini sağladıklarını, çarşı esnafıyla sorunları çarşıda da görüştüklerini ifade etti.
- TANITIMIN TEK ELDEN YAPILMASINI HEDEFLEDİK
Belediye Başkanı Özer Kayalı ile seçimlerden sonra bir toplantı yaptıklarını belirten Akdoğan, Kuşadası ile ilgili sorunları, liman ve çarşı esnafının sıkıntıları ilettiklerini ve çok önem verdikleri tanıtımın tek elden yapılması konusunu gündeme getirdiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü; "En büyük gelir kapımız olan turizmin gelişmesi ve ilçemize para girmesi için tanıtım önemli. Bu nedenle Kuşadası’nın tanıtımına çok önem veriyoruz. Bu konuda en iyi fotoğraf arşivi ve tanıtım materyalleri Odamızda bulunuyor. Fotoğraf bankamızı oluşturmamızda ve Kuşadası’nın tanıtımında büyük faydası olan Ulusal Fotoğraf Yarışmamız, bu yıl da geniş katılımla gerçekleşti ve üyelerimizin de kullanımına açık olan fotoğraf bankamız, özellikle Kuşadası ile ilgili çok güzel fotoğraflar kazandı. Amacımız başta Kuşadası Belediyesi olmak üzere tüm kurumlarla bir araya gelerek, tanıtım konusunda birlik oluşturmak ve tanıtımın tek elden yapılmasını sağlamak. 2014 yılında bu konuda girişimlerde bulunduk, diğer kurumların da sıcak baktığı tanıtım konusundaki birlikteliği 2015 yılında hayata geçirerek, profesyonellerle çalışmayı ve Kuşadası’nı özellikle sosyal medya aracılığı ile tanıtmayı amaçlıyoruz.
2014 yılı içerisinde, Kuşadası’nın tanıtımı amacıyla Anadolu jet magazin dergisi yetkililerini Kuşadası’na davet ettik ve derginin Temmuz sayısında kapağına taşıdığı Kuşadası’nın tanıtımını yüzbinlerce kişiye yaptık. Bu yıl 5 yaşını geride bırakan dergimiz Kuşadası Güvercin ile de tüm üyelerimize ulaşıyoruz ve Kuşadası’nın tanıtımına katkıda bulunuyoruz. Ayrıca limandaki barkovizyonun yerini değiştirerek limandan çıkan turistlerin rahatça görebileceği bir konuma getirdik ve hazırlatacağımız Kuşadası ve çarşıların yer alacağı tanıtım filmiyle, işlevsellik kazanacak olan barkovizyonun tanıtıma destek olacağını düşünüyoruz. GEKA’ya sunduğumuz “Kuşadası Turizminin Yeniden Pazarlanması Stratejisi” başlıklı projemiz başarılı bulundu ve sözleşme imzalayarak start verdik. Bu projenin sonuçlarının da tanıtım adına yol gösterici olacağını düşünüyorum".
- BİZİM VE ÇOCUKLARIMIZIN YAŞAMAKTAN MUTLU OLACAĞI BİR KUŞADASI ÖNCELİĞİMİZ
Her zaman olduğu gibi 2014 yılında da üyelerin yararına girişimlerde bulunulduğunu, bankalar ve çeşitli kuruluşlarla protokoller imzalandığını belirten Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan konuşmasının devamında; Odanın Ar-Ge biriminin hazırladığı raporların sorunlara ve geleceğe ışık tutmaya devam ettiğini, liseli gençlere yönelik yapılan anket çalışmasının sonuçlarının ise çok çarpıcı olduğunu ve üzerinde düşünülmesi gerektiğini söyledi. Akdoğan; "Anket sonuçlarına göre çocuklarımız Kuşadası’nda yaşamaktan çok mutlu değil ve gelecekte yaşamlarını burada sürdürmeyi düşünmeyenler çoğunlukta. Bu konuda çalışmalı ve her zaman belirttiğim gibi öncelikle bizim ve çocuklarımızın yaşamaktan keyif alacağı bir Kuşadası oluşturmalıyız" dedi.
- 2015 SEZONU OLUMLU GÖRÜNÜYOR AMA YİNE DE TEDBİRLİ OLMALIYIZ
Kuşadası turizminde olumlu gelişmeler yaşandığını, Kuşadası’nın eski ivmesini özellikle yerli turistte kazanmaya başladığını belirten Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan; "Her türlü olumsuzluğa rağmen yakaladığımız bu çıkışı 2015 yılında da sürdüreceğimizi düşünüyorum. Özellikle yerli turiste dikkat etmeli ve onları kazanmalıyız. İlçemizde güzel şeyler oluyor, bu yapılan yatırımlarla da ortada. KOMER’in gelecekte ikinci bir limanımız olacağını daha önce de vurgulamıştım. Türkiye olarak da turizmden beklentimiz çok büyük. Ülkemizde turizmin ilk başladığı yerlerden olan ilçemizin de bu çıkıştan yararlanacağını ve önümüzdeki sezonun olumlu geçeceğini düşünüyorum ama piyasalar ve yaklaşan genel seçimlerle birlikte siyasi yapıdaki dengeler de çok önemli. Avrupa’daki durgunluk da bizi etkileyebilir. İyi takip edip, tedbiri elden bırakmadan, risk analizi yaparak hareket etmeliyiz “ sözleriyle sezonun bereketli geçmesini ve 2015 yılı herkese hayırlı olmasını diledi.