Muğla’nın Milas ilçesinde iki başlı dünyaya gelen buzağıdan sonra şimdi de 5 bacaklı buzağı dünyaya geldi. Buzağı veteriner hekim tarafından yapılan cerrahi operasyonun ardından sağlığına kavuştu.
Milas’ta çift başlı buzağı olayının ardından, bir çiftçinin ineği beş bacaklı buzağı doğurdu. Buzağıda dört bacağın yanı sıra arka bölümde beşinci bir bacağın yer alması görenleri hayretler içerisinde bıraktı. Çiftçi, doğduktan sonra normal bir şekilde yaşamaya başlayan buzağının durumu için uzmanlardan yardım istedi. Buzağıyı incelemeye alan Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuh Kılıç, cerrahi operasyonla buzağının beşinci bacağını alarak, buzağıyı sağlığına kavuşturdu.
Buzağıda görülen anomaliğin ‘Polimelia’ olarak adlandırıldığını belirten Prof. Dr. Kılıç; “Genetik, çevresel faktörler veya bunların kombinasyonu sonucu ortaya çıkan doğmasal anomalilere ruminantlarda sıklıkla gözlenir. Anomali olguları hekimlik alanında çoğunlukla ihmal edilmiş, bir defekt aynı sürüde birden fazla görülmüşse dikkati çekmiş; konuya ilişkin bildirimler de bugüne kadar sınırlı sayıda kalmıştır” dedi.
Son 20 yılda modern hayvancılığa geçişten sonra hayvan ve dolayısıyla hasta popülasyonunda artış olduğuna dikkat çeken Kılıç; “Kliniğimize tedavi amacıyla başvuran herediter ve konjenital hastalıklarda ciddi bir artış gözlenmiştir. Bu hastalıkların doğru teşhisi ve tedavisi ancak etiyolojik olarak hastalığı anlamakla mümkündür. Cerrahi açıdan düzeltilebilecek anomalilerin çoğu genetik kökenlidir ve cerrahi işlemden sonra hastaların damızlık olarak kullanılmaması önerilir. Yurdumuzda bu konuda yeterli bir prevalans çalışması yoktur. Oysaki Avrupa ve Amerika kökenli yayınlarda konjenital ve herediter hastalıkların prevalansının artış gösterdiği vurgulanmıştır. Ülkemizde de bu konuda daha değerli çalışmaların yayınlanacağını umut etmekteyiz” diye konuştu.