Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, gençlerin bağımlılık yapıcı her türlü maddeden uzak durmalarını isteyerek, “Hep beraber gençlerimizi, çocuklarımızı, hatta büyüklerimizi kurtaracağız.” dedi.
“Gençliğine ve Geleceğine Sahip Çık, Her Türlü Bağımlılık Yapıcı Maddeden Uzak Dur” projesini yürüten Manisa Yunusemre Toplum Sağlığı Müdürlüğü Sorumlu Hekimi Dr. Ümit Atman ve öğrenciler projeye destek olan Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi ve İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay ile birlikte Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’ı ziyaret ederek, bağımlılık yapıcı maddelerden uzak duracaklarına ilişkin 9 bin 528 gencin kitap haline getirdikleri imzalarını sundular. Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Ümit Atman, ziyarette yaptığı konuşmada projenin ilerleyiş süreciyle ilgili olarak, “Bir yıl boyunca projemiz için emek verdik. Yunusemre Belediye Başkanımız Mehmet Çerçi ve Halk Sağlığı Müdürlüğümüz bize çok yardımcı oldu. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında başlattığımız çalışmaları Eylül ayında icraata döktük ve lise 9. sınıftan 12. sınıfa kadar tüm öğrencilerimize eğitim vermeye başladık. Bu farkındalık eğitimleri sırasında gençleri sentetik uyuşturucular ve bağımlılık yapıcı her türlü madde ve eylemden uzak tutmaya çalıştık. Gönüllü eğitmenlerimiz desteğiyle halk oyunları ve koro çalışmaları yaptık. Proje kapsamında tiyatro oyunları ve çeşitli programlar hazırladık. Çocuklarımız proje bittiğinde ‘bundan sonra ne olacak’ diye sormaya başladılar. Biz de bir Bağımlıkla Mücadele Derneği kurmayı düşündük. Derneğimizi kurduk ancak daha üye kaydı almadık. Bağımlılık yapıcı maddelerle ilgili çalışmalarımızı buradan devam ettireceğiz. Proje kapsamında bir Yemin Sözleşmesi hazırladık. Gençlerimiz bağımlılık yapıcı her maddeden uzak duracağına dair hazırlanan sözleşmeye imza attılar. 10 bin 349 gence eğitim verdik. Bu kapsamda 9 bin 528 imza toplayabildik. Bunun dışında imza atıldıktan sonra gençlere ebeveynlerinin nasıl davranması gerektiği konusunda sorular yönelttik. Gençlerin bu soruya verdiği cevaplar da projemize önemli bir zemin hazırladı.” dedi.
Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi ise “Bağımlılık sadece uyuşturucu olarak algılanmamalı. İnsanı istikametinden çıkaracak her şey bir bağımlılıktır. İnternet bağımlılığı da bunun içerisinde. Gençlerimizin geleceği daha iyi görebilmesi için bu projenin daha da çok önemsenmesi gerekiyor” diye konuştu.
Tüm dünyada madde bağımlılığı önemli bir konu olduğunu belirten Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, “Manisa’da madde bağımlılığının önlenmesi konusunda düzenlenen projelerin başını Ümit Atman çekiyor. Gençlerimizin bağımlılık yapıcı her maddeden uzak durması için çalışmalarımız devam edecek.” ifadelerini kullandı.
İnsanın her şeye istediği zaman kolaylıkla ulaşabildiğini ifade eden Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, konuşmasına şöyle devam etti: “Özellikle 18-19 yaşlarında çocukların iradelerini kullanarak bir kısım şeylere direnmeleri daha zor oluyor. Bunun için de bu proje gibi ekstra çabalara gerek var. Özellikle bu sentetik hap dediğimiz, kimyasal bir şeyi yutuyorsunuz. Bu sentetik hapların gerçekten çok acı sonuçları var, gençlerimizin bu konuda mutlaka uyarılmaları lazım, mutlaka herkesin dikkatli olması lazım. Öncelikle arkadaş çevrelerinin birbirlerini uyarmaları lazım. Gerçekten çok güzel bir proje olmuş. Özellikle Dr. Ümit Atman’a teşekkür ediyorum, doktorluğu aşarak sosyal bir proje olmuş. Elinize, gönlünüze sağlık. Halk sağlığı müdürümüz ve belediye başkanımız bu işin arkasında durdu ve yol almasını sağladılar, onlara da teşekkür ediyorum. Ayrıca asıl teşekkürler, bu söz verenlere, imza atanlara, bütün gençlerimize. Bu çağ özgürlük çağı, niye ben bağımlı olayım. Özgürlüğümüzü sınırlıyoruz, bağlıyoruz ve bu çok kötü bir şey, hiçbir şeye bağlı olmamalıyız. Hep beraber gençlerimizi, çocuklarımızı, hatta büyüklerimizi kurtaracağız. Büyükler sigaradan kurtulamıyorlar. Alışkanlığın mantıklı bir sebebi yok. Diyoruz ki ‘ben kendime hakim olamadım, irademe sahip olamadım, kendimi yönetmeyi başaramadım ve bir alışkanlıkla özgürlüğümü sınırlandırdım’ Sigara içen bir adamın her gün 3-5-10 lirayı sigaraya verme zorunluluğu var. Alkole bağlı olan sağlığının, ciğerinin, hayatının ve en önemlisi aile hayatının önemli bir kısmını vermek zorunda. Sizlere çok teşekkür ediyoruz yollarınız açık olsun ve özgür yaşayın, bağımlı yaşamayın bu hayatın her tadını, her rengini hissedin. Kendinizi sınırlamayın, bağımsız yaşayın”