Arzu KAYA / İSTANBUL, () PENDİK'te, 14 yıl önce kaybolan ve hâlâ bulunamayan 2 çocuğu öldürdüğü gerekçesiyle 2 ay önce tutuklanan Gülhan Güldane'nin "Tasarlayarak öldürmek" suçundan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı. Güldane, ilk celsede tahliye edildi.

"İÇERİDE MEDYA VAR"
Anadolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya, tutuklu sanık Gülhan Güldane ve avukatı ile çocukların annesi Ayten Çavuşlar, çocukların babası ve sanığın eşi Doğan Güldane katıldı. Duruşma başlarken, sanık avukatı "İçeride medya var" diye bağırınca, mahkeme başkanı tepki göstererek, "Usulü ile söyleyiniz. Çıkarılmaları yönünde talepte bulunursanız değerlendirilir" dedi. Sanık avukatının talebi üzerine mahkeme heyeti dosyada "kapalılık" kararı olmadığını belirterek, izleyici olarak isteyen herkesin açık duruşmaya girebileceğini söyledi ve talebi reddetti.

"ONLARIN BENİM ÇOCUKLARIMDAN FARKI YOKTU"
Duruşmada savunmasını yapan tutuklu sanık Gülhan Güldane, o dönem Doğan Güldane ile evli olmadığını, ancak 3 çocuklarının bulunduğunu belirterek, "2 aydır yalan iftiralarla hapishanede tutuyorlar. Ben çocuklara elimi sürmedim. O gün kuaför dükkanıma geldiler. Yalnız gelip, yalnız gittiler" dedi.
Mahkeme başkanı ise "Sen neden yalnız gönderdin çocukları?" diye sordu. Bunun üzerine Güldane, "Öz annesi o şekilde göndermişti. 2 çocuk benim çocuklarımla oynuyordu. Bir müddet sonra gönderdim, benden sonra ne oldu bilmiyorum. O kadar üzgünüm ki anlatamam. Psikolojim altüst oldu. Ben mağdurum. Benim bu mağduriyetimi kim karşılayacak? Çocukları öldürmemin hiçbir sebebi yok. Onların benim çocuklarımdan farkı yoktu" diye konuştu.

"SANIKTAN HİÇBİR ŞİKAYETİM YOK"
2 çocuğun annesi müşteki Ayten Çavuşlar de, çocuklarının ortadan kaybolduğunu,14 yıldır haber almadığını anlatarak, sanıktan şikayetçi oldu. Çocukların babası Doğan Güldane ise "Benim çocuklarımı eski eşim Ayten Çavuşlar kaçırmıştır, şikayetçiyim. Çocuklarımın yaşadığını düşünüyorum. Sanıktan hiçbir şikayetim yok, kendisi karımdır" dedi.

TAHLİYE EDİLDİ
Mahkeme heyeti, olay zamanı 12 yaşında olan ve sonradan ortaya çıkıp 14 yıl sonra ifade veren tanık hakkında zorla getirme kararı verdi. Mahkeme, Gülhan Güldane hakkında da, tutuklu kaldığı süre ve üzerine atılı suçun vasfının değişme ihtimali bulunması nedeniyle tahliye kararına hükmetti.

OLAYIN GEÇMİŞİ
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameye göre, 2001 yılının Aralık ayında meydana gelen olayda, Doğan Güldane'nin Ayten Çavuşlar'dan 2, Gülhan Güldane ile gayrimeşru ilişkisinden de 1 çocuğu vardı. Olay günü, Doğan Güldane'nin eşini arayarak, çocuklarını Gülhan Güldane'nin çalıştığı kuaför salonuna kardeşiyle oynaması için göndermesini istediği ifade edildi. Bunun üzerine, Ayten Çavuşlar 2 çocuğunu, eşinin gayrimeşru ilişki yaşadığı Gülhan Güldane'nin yanına bıraktı ve çocuklar bir daha geri dönmedi. Anne Çavuşlar, çocukların kaybolmasına ilişkin sık sık suç duyurusunda bulundu, ancak sonuç alamadı.

14 YIL SONRA İFADE VEREN TANIK...
Ortaya çıkan bir tanığın, olay tarihinde yaşının küçük olması nedeniyle olayı sonradan daha iyi idrak ettiğini belirterek ayrıntılı ifade verdiği aktarılan iddianamede, o dönem 12 yaşlarında olan tanığın, Gülhan Güldane'nin 2 çocuğun arkasından evine gittikten sonra binanın dış kapısına bıraktığı bir çuvalı sürükleyerek kaldırıma kadar getirdiği, kendisinden de çuvalı çöpe atmak için yardım istediği, çuvalı biraz tuttuktan sonra taşıyamadığı için yere bıraktığı anlatıldı.

2 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS İSTEMİ
Dosyadaki delillerde Güldane'nin tanığı yemeğe götürdüğü, suçluluk psikolojisi ile hareket ederek, aradan 14 sene geçmesine rağmen götürdüğü yemek fişini sakladığına dikkat çekilirken, Güldane'nin Doğan Güldane ile evlenmesine engel olarak gördüğü 2 çocuğu ortadan kaldırmaya karar verdiği, dükkanına gelen 2 çocuğu kendi evine gönderdiği, ardından de kendisinin gittiği, çocukları bir şekilde öldürdükten sonra ise cesetleri çuvala koyarak çöpe attığının anlaşıldığı öne sürüldü.
Gülhan Güldane hakkında, 2 çocuğu öldürdüğü gerekçesiyleş "Tasarlayarak öldürmek" suçundan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı. Güldane, 14 yıl sonra savcılık tarafından alınan ifadesinin ardından geçtiğimiz Mart ayında mahkemece tutuklandı.