MÜŞTERİLERİN HİZMETİNE SUNULDU

Tüm bankalar yeni sisteme geçerken Fast, EFT, Havale işlemlerinde kullanılacak yeni yöntemler de müşterilerin hizmetine sunuldu.

Merkez Bankası FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) Ödeme İste Katman Servisinin devreye alındığını duyurması ile bankalar da hazırlıklarını tamamlayarak uygulamalarına yeni butonları ekledi. Artık IBAN verdiğiniz her hangi biri sizden banka üzerinden ödeme isteyebilir hale geldi.

ÖDEME İSTE BUTONU OLACAK

Mobil bankacılık kullanan vatandaşlar bundan sonda para gönder butonu gibi bir de ödeme iste butonu ile karşılaşacak.

Merkez Bankasının açıklaması ile birlikte alacaklının borçludan FAST ödemesi istemese olanak veren FAST Ödeme İste Katman Servisi uygulanmaya başlandı. Yeni servisle IBAN üzerinden borçlu olduğunuz kişi sizden ödeme isteyebilecek. Ödeme işlemi alacaklı taraf tarafından başlatılabilecek.

ÖDEME İSTEME SERVİSİ NASIL YAPILIYOR?

IBAN ile ödemelerde kullanılacak yeni sistem ödeme iste servisi, 2 kişi arasındaki para alışverişinde ödemenin alacaklı tarafından başlatılabilmesi üzerine kurulu bir sistem. Ödeme talebi alacaklı tarafından istendiğinde ödeme yapacak kişiye haber mesajı gidiyor. Mekanizma ödeme yapacak kişinin bu mesaja onay vermesi ile başlıyor.

MİKTARA DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR

Para gönder talebi mesajını onayladınız an istenen miktarda para hesabınızdan çıkarak karşı tarafa gönderiliyor. Bu yüzden gelen mesajı onaylamadan önce üzerinde talep edilen miktarın göndermeniz gereken miktarla aynı olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Siz bir mebla yazmayacağınız için istemeden fazla para gönderebilirsiniz.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Vatandaşların acil para ihtiyaçlarını gidermek amacı ile Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve Merkez Bankası işbirliğiyle ‘Ödeme İste’ adlı bir uygulama hizmete alındı. Yeni sistemle para transferlerinin hızlandırılması amaçlandı.

Yeni para transferi yönteminde (FAST/Havale) alıcı kişi tarafından girilen bilgilerle göndericiden para isteniliyor. Eğer borçlu taraf talebi mesajını onaylarsa istenilen ödeme, hesaba anında otomatik aktarılıyor.

Patlamada 5'i jandarma 7 kişi yaralanmıştı! Samsun'da yakalanan şüphelilerle ilgili yeni gelişme Patlamada 5'i jandarma 7 kişi yaralanmıştı! Samsun'da yakalanan şüphelilerle ilgili yeni gelişme

Yani bu sistem artık para transferlerini alacaklı tarafın başlatmasına imkan veriyor. Şimdiye kadar tek taraflı işleyen para transfer işlemlerinde yeni bir seçenek imkanı veriliyor.

Kamu son haber

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.